Ganduri si idei .

Am facut si eu acest blog ca sa vad cum e sa faci primii pasi printre blogeri. Nu promit ca am sa ma si tin de el, si pe deasupra nu stiu daca e o idee excelenta sa-ti pui gandurile pe net.

Fotografia mea
Nume:
Locația: Sibiu, Ardeal, Romania

Un tip la locul lui, care stie ce vrea de la el si viata .

sâmbătă, 14 iunie 2008

Pietrele lui Solomon - Junii

In prima duminica dupa Paste (Duminica Tomii), Junii Brasovului ies calare la Pietrele lui Solomon. Junii simbolizeaza cetele de "flacai" care erau luate din sanul familiei si duse la Pietrele lui Solomon o perioada de timp unde erau supusi unui antrenament dur pentru apararea cetatii Brasovului. Sarbatoarea Junilor este mai mult decat o sarbatoare folclorica, este o manifestare de proportii care imbina in egala masura elemente de mit, folclor si magie. Junii se indrepata spre Piata Unirii, aici inconjoara de trei ori statuia Eroului Necunoscut, iar in fata bisericii Sfantului Nicolae, preotul paroh le sfinteste steagurile printr-o scurta slujba. Urmeaza incolonarea celor 7 grupuri de juni (150-200 de barbati) intr-o ordine devenita lege, iar coloana este deschisa de fanfara. Junii mai fac un popas la Troita Capitanului Ilie Birt unde fiecare grup canta "Hristos a Inviat", apoi pornesc incolonati spre Pietrele lui Solomon.

Pe tot parcursul calatoriei, junii sunt intampinati de locuitorii Brasovului cu urale si aplauze, carora junii la raspund prin a-i invita sa-i insoteasca "la Pietri" ca se petreaca in natura alaturi de ei. Odata ajunsi la Pietrele lui Solomon, intr-un splendit amfiteatru natural, junii se raspandesc pe cele doua platouri la locurile amenajate din mosi stramosi, la mesele lor, care altadata erau niste ridicaturi de pamant (eminente romane), dar azi s-au asezat peste ele mese de lemn si metal. Petrecerea incepe prin iesirea la hora si aruncarea buzduganului, pe melodia cunoscuta ca "Hora junilor". Urmeaza si alte jocuri: sarbat, braul, breaza, batuta s.a., fiind invitate la joc si fetele.

Dupa o zi de petrecere cu jocuri, cantece si veselie grupurile se incoloneaza asteptand sa coboare de pe platoul ce domina amfiteatrul.

Junii Tineri isi ocupa locul de frunte, ca adevarati initiati si pastori fideli ai obiceiului. Alaiul paraseste locul plin de legenda de la Pietrele lui Solomon, reluandu-si traseul de la urcare. Junii ajunsi in Piata Prundului nu se mai opresc la Poarta Schei (ca altadata), ci patrund in Cetate, fiind primiti cu "portile deschise", ocolesc Casa Sfatului (azi Muzeul Judetean) si se indreapta spre cimitirul bisericii "Sf. Paraschiva", in Groavei, unde se afla mormantul marelui poet Andrei Muresianu (ale carui oseminte sunt aduse de Pe Tocile in anul 1925), si in fata mormantului canta "Hristos a inviat!"si un pasaj din imnul "Desteapta-te Romane". Aplaudati de multimea, care-i inconjoara, grupurile de juni se despart, indreptandu-se fiecare spre cartierul sau pe strazi diferite, nu inainte ca multimea sa le adreseze vatafilor urarea "Sa ne traiesti, vatafe!". Documentele atesta ca in anul 1931 existau sapte organizatii ale junilor, cea mai veche fiind cea a Junilor Tineri. Ultimul grup infiintat este cel din 1924 grupul Junilor Brasovecheni, format numai din barbati casatoriti. Obiceiul junilor este considerat drept unul din riturile de initiere in randul feciorilor, el fiind inclus in ciclul "cetelor ". Intelesul termenului de "june" in Transilvania este cel "tanar fecior neinsurat".

Etichete:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire