Ganduri si idei .

Am facut si eu acest blog ca sa vad cum e sa faci primii pasi printre blogeri. Nu promit ca am sa ma si tin de el, si pe deasupra nu stiu daca e o idee excelenta sa-ti pui gandurile pe net.

Fotografia mea
Nume:
Locația: Sibiu, Ardeal, Romania

Un tip la locul lui, care stie ce vrea de la el si viata .

sâmbătă, 14 iunie 2008

Nunta de Diamant a Regelui Mihai si a Reginei Ana

Un moment public a avut loc in data de 12.06.2008, la ora 11.00, la Muzeul Naţional de Istorie unde a fost lansat volumul “Nunta de Diamant”, scris de Principesa Margareta şi Principele Radu. În tot acest timp, familia regală a fost alături de sărbătoriţi. Nu a lipsit Principesa Margareta şi Principele Radu, Principesa Elena, şi nici ERegele Mihai I şi Regina Ana care au sărbătorit 60 de ani de căsătorie.

Asa cum il descriu Altetele Lor Regale, volumul este “o poveste cu poze, in care oamenii de astazi sa-si scalde privirea in iubire, frumusete, speranta si mandrie.” Intrarea publicului la lansare a fost libera.

Povestea a 60 de ani traiti impreuna Regele si Regina s-au cunoscut pentru prima oara in Londra in 1947, unde Regele Mihai, insotit de Regina-mama Elena, au participat la casatoria Principesei Elisabeta II a Marii Britanii cu Principele Philip, Duce de Edinburgh. Regina Ana pastreaza amintirea vie a primei lor intalniri si povesteste cat de frumos si impunator era viitorul ei sot, in uniforma sa militara. Cei doi urmau sa descopere in curand ca aveau numeroase pasiuni si interese comune. Regele Mihai ii va cere mana Principesei Ana de Bourbon-Parma la numai o saptamana de la prima lor intalnire. Devotamentul fata de tara, simtul datoriei si sprijinul logodnicei sale l-au determinat pe Rege sa se intoarca in Romania dupa Incoronarea Reginei Elisabeta, in ciuda presiunilor care se faceau asupra sa din tara, unde mai multi oameni politici si-ar fi dorit ca Regele sa nu se mai intoarca. Va urma abdicarea fortata din 30 decembrie 1947, cand Regele a fost amenintat ca, daca nu va semna actul de renuntare la Tron, 1000 de tineri arestati de comunisti aveau sa fie executati. Regina Ana va calca pe pamant romanesc abia la Sarbatoarea Sfintelor Pasti din anul 1992. Casatoria Regelui Mihai si a Reginei Ana a marcat si inceputul unui exil de 44 de ani. Nunta a avut loc la 10 iunie 1948, la Tatoi, in Grecia, la invitatia Regelui Pavlov si a Reginei Frederica ai Greciei. La ceremonie au fost prezenti, printre altii, Regina-mama Elena a Romaniei, Principele Erik al Danemarcei, unchiul Reginei Ana, si rude din partea familiilor de Hanovra si Hesse. Regina Sofia a Spaniei si Regele Constantin al elenilor, prezenti la sarbatoarea de astazi, au fost, acum 60 de ani, paji la nunta Regelui si Reginei, la Atena. Bucuria evenimentului a fost umbrita de refuzul Papei Pius al XII-lea de a recunoaste casatoria, ceea ce a intristat-o pe Regina Ana, care era de religie romano-catolica. Credincios tarii sale, Regele Mihai a continuat traditia inceputa de Regele Carol I, ca toti membri Familiei Regale a Romaniei sa fie botezati in cultul ortodox. Prin urmare, Regina Ana a fost excomunicata din randul Bisericii Romano-Catolice, pana la pontificatul Papei Ioan al XXIII-lea, si niciuna din rudele ei apropiate nu a participat la nunta. Toti descendentii Regelui Mihai apartin credintei ortodoxe. Anii de casatorie ai Regelui si Reginei au fost plini, deopotriva, de bucurii si greutati, datorate vietii in exil. Cuplul a trecut prin multe incercari, dar a fost, de asemenea, binecuvantat cu cinci fiice: Principesele Margareta, Elena, Irina, Sofia, si Maria. Regele si Regina sarbatoresc saizeci de ani de casatorie in tara care le-a fost interzisa pentru atata vreme, alaturi de familie si prieteni, dar, mai ales, alaturi de romani.

Regele Mihai, însoţit de întreaga familie regală, s-a întors oficial la Castelul Peleş pe 5 iunie după o absenţă de 60 de ani.

In aplauzele publicului, Regele Mihai si Regina Ana au intrat in sala deja neincapatoare si s-au oprit pentru cateva minute pentru a putea fi fotografiati. Primul care a luat cuvantul a fost directorul general al Muzeului National de Istorie, care a multumit Majestatilor Lor pentru alegerea de a lansa aceasta carte in incinta institutiei. Alina Bratu, reprezentanta a editurii RAO, care a publicat albumul despre familia regala a Romaniei, a felicitat cuplul regal pentru cei saizeci de ani de casatorie si a caracterizat acest volum drept un cadou "elegant si plin de rafinament", relateaza NewsIn.

Cadou surpriza pentru Rege si Regina

Principesa Margareta a dezvaluit ca Regele Mihai si Regina Ana nu au stiut nimic despre acest cadou pana la data de 10 iunie. Principesa a adaugat ca fotografiile recente, prezente in acest album, au fost facute la Aubonne, sub pretextul ca sunt fotografii pentru site. Principesa mostenitoare a adaugat ca "toata familia si toti apropiatii au participat la acest album, toata lumea a scris cate un gand". Dupa discursul Principesei Margareta, Regele Mihai si Regina Ana au fost inconjurati de zecile de persoane prezente la lansare pentru a primi autografe pe albumul "Nunta de Diamant". Volumul lansat in data de 12.06.2008, prezinta povestea de dragoste a cuplului regal. Este vorba de 126 pagini de regalitate in fotografii, descrieri, citate si urari din partea apropiatilor. "O poveste care merge mai departe decat destinul personal al unui barbat si al unei femei, a caror iubire se masoara cu durata unei vieti. Este povestea unui exil, a unei tari, a unei parti irosite dintr-un secol de neinteles, este povestea unui neam lovit de altii, ratacit in el insusi", a spus Principesa Margareta. Primul text ce apare in carte roaga famila regala sa primeasca felicitarile cele mai calde si mai afectuase cu ocazia sarbatoririi Nuntii de Diamant din partea cuplului regal al Spaniei, Juan Carlos I si Sofia. Principesa Margareta si Principele Radu au caracterizat volumul "o poveste cu poze in care oamenii de astazi sa-si scalde privirea in iubire, frumusete, speranta si mandrie. Un omagiu adus Regelui si Reginei".

Regina Ana a evocat momentul in care a fost ceruta de sotie de Regele Mihai cand erau in masina "si el a ales momentul" de a-i cere mana intr-un mod original. Regina a povestit ca se aflau in masina in momentul in care "ne-am adresat cuvintele care ne promiteau unul altuia fara sa ne privim in fata, doar drumul serpuitor din fata noastra. Am reflectat indelung, pentru ca raspunsul nu era usor. Am spus "da". Imaginea aceasta, a amandurora privind catre inainte nu era intamplatoare. Toata viata noastra asta am facut: umar la umar, ne-am ajutat unul pe altul si am fost complici, fara sa ne uitam unul la altul, ci privind amandoi, ca o singura fiinta, drumul serpuitor din fata noastra".

Am fost foarte impresionat cand o batranica care avea o varsta inaintata, trecuta de 85 ani, i-a sarutat mana Reginei Ana, pe scarile muzeului de istorie a Romaniei.

Aceasta doamna in varsta cumparat o carte “Nunta de Diamant”, cu mare sacrificiu, deoarece avea la dansa cca 6-8 lei si restul i-au fost donati de catre o alta doamna care se afla la aceeasi festivitate.

Pot sa spun cu sinceritate ca am fost profund miscat de gestul acestei batrane si imi pare tare rau ca nu i-am facut o fotografie ca sa imortalizez momentul.

Aceasta carte o puteti gasi in librarii sub editura RAO, la suma de 57 lei.

Etichete:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire